Archiwum kwiecień 2020


kwi 07 2020 Zupa czosnkowa z grzankami
Komentarze (0)
obiady 

 

Zupa czosnkowa z grzankami to idealna propozycja na obiad 

Składniki: 
2 główki czosnku
1kg ziemniaków około 6-8 średnich
3 czubate łyżki masła+ 1 łyżka na grzanki 
1 średnia marchew
 1l bulionu/wody
sól
pieprz
ser do posypania
2-3 kromki chleba


 Ziemniaki, marchew i czosnek obieramy. Ziemniaki z marchewką kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy ziemniaki i marchew, dosłownie chwilę podsmażamy, dorzucamy czosnek i zalewamy wszystko bulionem/wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 25-30minut, po czym wszystko blendujemy. W między czasie chleb kroimy w dużą kostkę, na patelni roztapiamy masło i wrzucamy chleb, smażymy co jakiś czas mieszając, aż grzanki będą chrupiące. 

ulana05   
kwi 07 2020 Ciasto zebra
Komentarze (0)
desery 

Pyszne ciasto zebra 
Składniki:
-5 jaj
1,5 szkl cukru
 2,5 szkl mąki +2 łyżki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szkl oleju
1 szkl wody gazowanej


Białka ubić na sztywno dodać stopniowo cukier następnie żółtka. Delikatnie miksując dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na zmianę z wodę oraz olejem do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na środek formy nakładamy po 2 łyżki jasnej masy na nie 2 łyżki ciemnej. I tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Pieczemy w 180 stopniach 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 

ulana05   
kwi 06 2020 KAKAOWE PANCAKES Z FASOLI
Komentarze (0)

Może jakieś śniadanie?
Takie pancakes to idealna propozycja na pyszne śniadanie 

Składniki:

•70g mąki
•2 łyżeczki kakao
•łyżeczka proszku do pieczenia
•łyżeczka budyniu w proszku (najlepiej czekoladowego)
•pół banana
•50g fasoli czerwonej z puszki (około 2 łyżki)
•3/4 - 1 filiżanki wody
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Banana z fasolą rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy do suchych składników. Dobrze mieszamy. Całość zalewamy wodą i blendujemy na gładko. Porcje ciasta wylewamy na patelnię lekko wysmarowaną tłuszczem.

ulana05   
kwi 06 2020 Czy słodkie przekąski na prawdę są takie...
Komentarze (0)
desery 

Desery oraz inne przekąski nie są straszne jeśli spożywamy je z umiarem. Choć dietetycy przestrzegają przed zbyt kalorycznymi deserami, to naukowcy twierdzą, że taki przysmak może przynieść pewne korzyści. Warto, aby ludzie pamiętali, że wybór dania a także nastawienie psychiczne mogą wpłynąć na ogólną jakość posiłku pod względem jego wpływu na zdrowie.
                                                    

ulana05